Localizare mormânt - parcela 7/I, rând 1, loc 1

Teofil VÂLCU

(1931- 1993)
Actor. Director de teatru.

Născut la 30 decembrie 1931 în satul Hănești, județul Botoșani, Teofil Vâlcu este probabil cel mai cunoscut actor ieșean, după Miluță Gheorghiu. Imaginea sa s-a suprapus cu cea a domnitorului Ștefan cel Mare, rol pe care l-a jucat în „Mușatinii”, serial difuzat cu mare succes la televiziunea română în 1972. Născut parcă anume să slujească teatrul și să întruchipeze pe scenă figuri ilustre ale istoriei, Teofil Vâlcu a marcat teatrul ieșean prin creații memorabile, meritând supranumele de voievod al scenei românești. Prietenii și colegii de scenă îi spuneau adesea „Măria Ta”. A debutat pe scena ieșeanâ în anul 1959 și  timp de peste trei decenii a interpretat aproape 300 de roluri în teatru, film și televiziune, dintre care multe s-au constituit în memorabile creații actoricești. Teofil Vâlcu și-a dobîndit un loc proeminent în panteonul scenei ieșene prin cele peste o sută de roluri interpretate și prin directoratul din anii 1972 – 1979. În 1967, actorul ieșean a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Teofil Vîlcu s-a stins pe 1 octombrie 1993 la Iași.

Prezentare – Irina Tacu, ghid cultural

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”