Localizare mormânt - parcela 11/I, rând 8

Tereza STRĂTILESCU

1862 - 1931
Pedagog. Director de școală.

Una dintre primele licențiate ale Universității ieșeane

Tereza Stratilescu (Strătilescu), una dintre primele feministe din România, profesor și pedagog respectat în lumea ieșeană, s-a născut în 1862, la Piatra Neamț. A studiat la celebrul Pension Humpel din Iași, administrat de Emilia, sora lui Titu Maiorescu, o școală de elită care a produs și primele bacalaureate. Tereza însăși a trecut acest dificil examen în 1883, într-o vreme în care câștigarea gradului de bacalaureat reprezenta o performanță cu totul deosebită. Interesant este că s-a înscris, pe rând, la toate cele patru facultăți ale Universității din Iași, avidă de cunoașterea care până atunci fusese rezervată bărbaților, dar a trecut examene speciale și generale doar la Facultatea Litere, specialitatea istorie-filosofie. Din 1885 a început să predea la Externatul Secundar de Fete din oraș. La câțiva ani de la absolvire și-a trecut și licența, devenind prima licențiată a Universității din Iași (1892).
A fost o feministă energică, un model de profesionalism și tenacitate pentru fetele din generația ei și pentru propriile sale eleve. Grație lui Titu Maiorescu a primit o subvenție pentru a se deplasa în Marea Britania, unde a studiat doi ani organizarea educației preuniversitare, vizitând sute de școli, publicând și rezultatele cercetării sale (Studii despre educațiunea în Britania Mare, 1895 ș.a.). Considerată un dascăl „admirabil”, a fost numită la direcțiunea Externatului de fete „Oltea Doamna”, funcție în care a rămas aproape trei decenii, dedicându-se cu totul elevelor sale și remarcându-se prin publicarea de manuale pentru școlile secundare de fete, de la geografie la educație fizică. O vreme a fost și președinta Societății Reuniunii Femeilor Române. A părăsit această lume la 1931, la scurtă vreme după pensionare, după 45 de ani de profesorat, fiind înhumată la Cimitirul Eternitatea din Iași. (Leonidas Rados)

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”