Localizare mormânt - Parcela 8/I, rând 1-2, loc 1-3

Petru RĂȘCANU

1846 - 1913)
Istoric. Profesor universitar. Om politic.

Vasile Rășcanu a făcut parte din generația marilor profesori de la Universitatea ieșeană, alături de A.D.Xenopol, Anton Naum, Teohari Antonescu. Și-a făcut studiile la Academia Mihăileană, avându-l profesor pe Titu Maiorescu și apoi la Paris, unde aprofundează Istoria și Filosofia. La revenirea în țară, predă istoria la mai multe licee ieșene (Institutele Unite, Școala Militară, Institutul Humpel) și ocupă diverse poziții în învățământul secundar – director de școală, inspector școlar. Odată cu înființarea Catedrei de Istorie Antică la Universitatea ieșeană, în 1895, intră în corpul său profesoral.

Vasile Rășcanu a avut o bogată activitate publicistică în revistele vremii – Convorbiri Literare, Albina, Arhiva. A publicat în special manuale de istorie pentru uzul studenților (Istoria grecilor, Istoria Evului Mediu, Istoria Orientului, Istoria Contemporană etc) precum și lucrări referitoare la învățământul secundar.

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”