Localizare mormânt cimitirul Eternitatea -parcela 11/I, rand 1, cavoul familiei Poni

Margareta PONI

(1889 –1973)
chimist. profesor universitar docent.

Și-a luat licența în Chimie la 41 de ani

Margareta Poni a moștenit pasiunea pentru chimie de la tatăl său, Petru Poni. Deși studiase după bacalaureat Conservatorul de Muzică și Școala de Sculpură la Paris, la 41 de ani își ia licența în Fizică și Chimie la Iași și patru ani mai târziu, doctoratul. A predat la Catedra de Chimie Organică a universătății ieșene și mai târziu și la Institutul Politehnic până în 1966. Margareta Poni este autorea unui valoros tratat de chimie anorganică și a peste 80 de lucrări științific. Unele cercetări le-a desfășurat împreună cu nepotul său (fiul susorii lui Petru Poni), Radu Cernătescu.

Fiică a savantului Petru Poni şi a poetei Matilda Cugler-Poni, Margareta Poni s-a născut pe 22 martie 1889, la Iaşi. Şi-a făcut studiile liceale şi a urmat cursurile Conservatorului de muzică şi ale Şcolii de Sculptură la Paris. Întoarsă la Iaşi, în 1914, s-a înscris la Facultatea de Drept de la Universitatea „Al. I. Cuza”, unde a devenit licenţiată. În 1925, la îndemnul profesorului Radu Cernătescu, începe să studieze chimia și în 1934 îşi susţine teza de doctorat.

Margareta Poni a condus Catedra de chimie anorganică a Universităţii şi a predat cursuri de chimie anorganică şi chimie analitică, elaborând lucrări de sinteză şi manuale universitare. În colaborare cu Radu Cernătescu, a îmbogăţit cursul de chimie anorganică ţinut de Petru Poni pe care l-a publicat sub titlul „Tratat elementar de chimie anorganică” (1951). Om de vastă cultură, Margareta Poni s-a numărat printre fondatorii Filialei din Iaşi a Academiei Române (1949) şi a luat parte activă la înfiinţarea Institutului de chimie macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi, în cadrul căruia, timp de 22 de ani, a funcţionat ca şef de secţie. Margareta Poni a elaborat peste 80 de lucrări ştiinţifice din domeniile chimiei preparative, sinteze de complexe metalice, sinteze de combinaţii cu acţiune bactericidă şi bacteriostatica, analize fizico-chimice prin metoda polarografică etc. A fost distinsă cu titlul de Profesor universitar emerit. De menționat este și faptul că Margareta Poni a donat Primăriei ieșene casa pe care a moștenit-o de la părinții săi, pe 7 septembrie 1971 cu scopul de a fi organizată ca muzeu memorial dedicat familiei Petru Poni. În anul 1991, casa savantului Petru Poni a fost deschisă publicului sub titulatura de Muzeul Chimiei ieşene. În prezent, muzeul poartă numele „Poni-Cernătescu“.Margareta Poni a încetat din viaţă la 12 septembrie 1973 şi a fost înmormântată în cimitirul „Eternitatea” din Iaşi, alături de părinţii săi.

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”