[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″]

Psihiatrul ieșean Tadeusz Pirozynski, prezentat publicului polonez

La 10 ani de la trecerea în neființă, psihiatrul Tadeusz Pirozynski a fost prezentat în anul 2009 publicului polonez, alături de alte 11 personalități, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Român. Expoziția a pus în valoare 12 personalități cu origini poloneze care s-au făcut remarcate de-a lungul timpului în România, în diferite domenii. Fotografiile și textele biografice au fost imprimate pe panouri rezistente la intemperii și amplasate în spațiul public, în cele mai importante orașe din Polonia. Profesorul Tadeusz Pyrozinski a fost un nume ilustru în psihiatria românească şi mentor al şcolii medicale ieşene. A absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi în 1954 și din 1956 a lucrat la Spitalul clinic de psihiatrie Socola din Iaşi, unde şi-a desfăşurat activitatea timp de patru decenii. Autor a peste 500 de articole și lucrări științifice, membru a numeroase societăți științifice din țară și din străinătate, secretar al Societății de Medici și Naturaliști din Iași, prof. dr. Tadeusz Pirozynski a fost și editorul Buletinului de Psihiatrie Integrativă, ocupându-se în mod deosebit de studiul tulburărilor de personalitate. Alaturi de el, de-a lungul timpului, mii de studenti au invatat „abc-ul” psihiatriei. A fost, de asemenea, timp de zece ani (în perioada 1985-1995) director al Spitalului de Psihiatrie „Socola”.
Tadeusz Pirozynski ( 9 oct. 1928, Cernăuți – 27 dec. 1999, București) – medic psihiatru, profesor universitar
Pentru profesorul dr. T. Pirozynski psihiatria a fost o medicină a sufletului slujită de vocaţia sa antropologic-culturală, o cale de protejare a libertăţii omului, o luptă cu etichetarea psihiatrică în care a adus geniul său tămăduitor în dezordinile gândirii şi afectivităţii. A fost un observator cu spirit cartezian ascuţit, un specialist pentru care îndoiala rezonabilă a devenit o metodă euristică, un promotor al unei subiectivităţi orientată permanent către compasiune umană.
Dominând timpul său psihiatric a conferit specialităţii o matrice şi o armătură filozofico-umană şi ştiinţifică probată de activitatea sa ştiinţifică (fiecare congres anual a fost însoţit de publicaţii ample sub redacţia sa aşa cum sunt: Psihiatria azi, Ecosistemul relaţiei familiale şi asistenţa psihiatrică, Interferenţele psihiatrice, Asistenţa cazurilor cu risc comportamental patologic, Introducere în psihopatologia relaţională, Convergenţe interdisciplinare în psihiatrie, Psihopatologia conduitelor agresive etc). A elaborat, singur sau în colaborare, noi concepte în monografii precum: psihiatrie şi victimologie, psihopatologie relaţională, ataşamentul în protecţia sa comportamentală, epistemologia în psihopatologia relaţională etc.
A plecat dintre colaboratorii săi în plin elan creator de elaborare a unui „Tratat de psihiatrie” în cinci volume. În activitatea didactică, elaborează manuale de psihiatrie clinică şi reintroduce spiritul publicitar în psihiatrie prin reînfiinţarea, din 1955, a Buletinul integrativ de psihiatrie. Concepţia sa ştiinţifică se află, deasemeni, în cele 500 articole ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate consacrată şi prin alegerea sa ca membru a cinci societăţi ştiinţifice internaţionale. Oricât de greu ar fi de cuprins această activitate conceptuală în psihiatrie este de remarcat progresul firesc realizat în perioada cât timp a slujit-o, impunându-se astfel ca un demn continuator al lui A. Brăescu, C.I. Parhon, L. Ballif şi P. Brânzei.
Studiind competent şi cu umanism destructurarea fiinţei psihice, a descifrat deviaţia ca un joc cu natura umană ce-i zădărniceşte esenţa, a fundamentat abaterile de la traiectoria axiologică a eu-lui, de la internaţionalitatea şi reprezentarea corectă a normelor interumane. Credinţa în puterea psihiatriei i-a dat aura unui adevărat maestru din care decurg dreptul ca propria sa unicitate. Psihiatria i-a aparţinut total pentru că i-a dat sensul uman şi ştiinţific deplin. Perceperea empatică a naturii umane este astăzi, după dispariţia sa, o profesiune de credinţă cu valoare de transcendenţă ştiinţifică şi umană. Spirit viu şi ascuţit, care cu greu te confirmă, rămâne pentru posteritate ca o meta-deschidere permanentă de măiestrie, caracter şi inteligenţă ce-i asigură transcendenţa operei, un moment luminos în asceza cunoaşterii psihiatrice şi mântuire prin conştiinţa de sine şi manifestarea ei prin creaţie. Metafizica sa drept credinţă în valorile psihiatriei rămâne ca o pildă a exemplarităţii uman-ştiinţifice printre noi. ( prof. dr. V. Chiriţă – articol prelut din volumul “Ctitorii prestigiului – 125 de ani de învățământ medical superior la Iași”)
Localizare mormânt – parcela 1/IC (catolici), rând 1
Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_image _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” title_text=”Tadeusz Pirozynski” src=”https://eternitycemetery144.ro/wp-content/uploads/2020/08/Tadeusz-Pirozynski.jpg” hover_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”