Localizare mormânt – parcela 21/I, rând 1, loc 10

Gheorghe BARDASARE-PANAITEANU

  ( 1816 - 1900)
Pictor. Profesor universitar.

Pictorul care a înființat Pinacoteca din Iași

La granița dintre secolul al XIX-lea și al XX-lea, Gheorghe și Emanoil Panaiteanu Bardasare, unchi și nepot pregăteau străluciți viitori pictori la Școala de Belle Arte din Iași: Constantin Stahi, Emanoil Bardasare, Theodor Buiucliu, Ștefan Șoldănescu, Octav Băncilă, Ludovic Bassarab, Nicole Tonitza. Nu au fost doar profesori cu har, ci și pictori de mare talent, a căror operă a fost apreciată de criticii de artă. Gheorghe Bardasare a realizat litografii cu subiect istoric, portrete și scene de factură academistă. El a avut și un rol deosebit de important în înființarea Pinacotecii din Iași.

Gheorghe Bardasare urmează Academia Mihăileană din Iași (1835-1840) și apoi Academia de Arte Frumoase din München (1840). Chiar din primul an de studii devine membru extraordinar în Societatea artistică din München, oraș în care va sta peste 18 ani. Se specializează în litografie, la Institutul particular condus de Ferdinand Piloty și Iacob Melher. Interesul pentru pictura de gen și portret l-a determinat să ia lecții de la Richard de Lauchert, artist renumit în vreme. Dacă scenele pictate în anii tinereții erau dominate de sentimentalism și duioșie, ceea ce le făcea atractive pentru un anumit public, mai târziu s-a dovedit un adevărat maestru al portretului.

Revenit în țară, pune bazele învățământului superior de artă, prin înființarea Școlii de Arte Frumoase (26 octombrie 1860). Totodată, alături de Gheorghe Asachi și Mihail Kogălniceanu, fondează și Pinacoteca Națională din Iași, pe lângă Universitatea din Iași, unde se vor păstra mari valori ale artei plastice românești și străine și la conducerea căreia va fi numit. Timp de aproape patruzeci de ani va face să supraviețuiască aceste doua instituții, cărora le-a dedicat, de fapt, tot restul vieții, în detrimentul picturii. Are marele merit de a fi format o serie de mari artiști: Constantin Stahi, Emanoil Bardasare, Ludovic Bassarab, Theodor Buiucliu, Ștefan Șoldănescu, Octav Băncilă s.a. A expus lucrări, împreună cu elevii săi, la expozițiile organizate de Școala de Arte Frumoase și la expozițiile artiștilor în viață, deschise alternativ la București și Iași, apoi numai la București. Gheorghe Panaiteanu-Bardasare a reprezentat o culme a creației artistice pentru Moldova acelui timp, arta sa păstrându-și și astăzi valoarea artistică.

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”