Localizare mormânt – parcela 1/I, rând 5, loc 1A

George LESNEA

1902 – 1979
Poet. Traducător. Tipograf.

Poetul tuturor regimurilor politice

George Lesnea s-a născut într-o familie de muncitori. După absolvirea școlii primare la Iași, a intrat ucenic la tipografia revistei „Viața Românească”. Ulterior a lucrat ca tipograf, funcționar la tipografii și edituri, bibliotecar la Baroul Iași și redactor la „Iașul literar”. În perioada cât a fost tipograf la Revista Viața Românească, a fost încurajat să scrie de Garabet Ibrăileanu, dar mai ales de Ionel Teodoreanu, care a intervenit la Editura „Cartea Românească” pentru a-i fi publicată lui Lesnea o traducere în versuri din Lermontov. George Lesnea a debutat în 1922 cu poezia „Din adâncuri”, în revista ieșeană „Gândul nostru” și editorial în 1931, cu volumul de versuri „Veac tânăr”. A colaborat la „Viața românească”, „Adevărul literar și artistic”, „Pagini moldovene”, „Cuvântul liber”, „Gândirea”, „Bilete de papagal”, „Însemnări ieșene”, „Contemporanul”, „Iașul literar”, „Gazeta literară”, „Cronica”, „Convorbiri literare”, „România literară” etc. George Lesnea a început prin a traduce din Henrik Ibsen (1923) și din Heinrich Heine (1927), dar, cunoscând limba rusă, s-a orientat spre autori ruși – Lermontov, Esenin, Pușkin. Traducerile sale au apărut în marile reviste ale timpului: „Viața Românească”, „Adevărul literar și artistic”, „Însemnări ieșene”, „Iașul literar”, „Revista Fundațiilor Regale”, „Adevărul”. Traducerile lui George Lesnea au făcut din Esenin un fel de Coșbuc al românilor, traduceri ”perfecte” cu rime și ritmuri care nu sunt decât parțial specifice poeziei lui Esenin în original. În 1946 Lesnea a fost premiat pentru traduceri din Aleksandr Pușkin. Din 1951, revistele „Iașul nou” și „Viața Românească” au început să publice fragmente din romanul în versuri Evgheni Oneghin în versiunea lui Lesnea. George Lesnea a fost un scriitor controversat, reproșându-i-se că a închinat „ode” tuturor celor care au deținut puterea în România ultimelor decenii. A scris poezii pentru Carol al II-lea al României, pentru Ion Antonescu, căruia i-a fost sergent pe front, pentru industriașul Nicolae Malaxa, dar și pentru Partidul Comunist Român și pentru Nicolae Ceaușescu. George Lesnea a intrat în eternitate în 1979, la vârsta de 77 de ani.

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”