Localizare mormânt – parcela 22/I, rând 2, loc 17

Miluță GHEORGHIU

(1897 - 1971)
Actor.

Crescut la școala Teatrului Național din Iași, Miluță Gheorghiu nu a părăsit niciodată scena ieșeană și a rămas fidel publicului său pe care l-a încântat jucând în peste 400 de roluri.

Miluță Gheorghiu, cel mai prestigios actor ieșean s-a născut pe 2 octombrie 1897, la Iași. După terminarea studiilor liceale, s-a dedicat artei dramatice. Elev al maestrului State Dragomir la Conservatorul de muzică și artă dramatică din Iași, și-a însușit temeinic mijloacele tehnice, toate subtilitățile artei scenice, pe care le-a valorificat ulterior, pe scena Teatrului Național unde a fost angajat în 1915, de către directorul de atunci, Mihail Sadoveanu.

A debutat in rolul Postumus din piesa „Fântâna Blanduziei”, de Vasile Alecsandri. A interpretat peste 400 de roluri, dar a rămas în memoria colectivă prin întruchiparea Chirițelor lui Vasile Alecsandri. Când juca în travesti, publicul era în delir. La teatru sau pe stradă, admiratorii îl asaltau. Personajele sale au fost mereu vii și bine conturate. Dincolo de travesti, Miluta Gheorghiu a strălucit și în roluri de o altă factură: Sețilă din „Harap Alb”, Farfuridi din „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, Mitică Popescu din piesa cu același nume, de Camil Petrescu, von Kalb din „Intrigă și iubire” de Schiller etc. Talentul, inteligența, pregătirea temeinică și cei aproape 50 de ani de cariera teatrală i-au oferit multe roluri și posibilități de a interpreta personaje complexe și memorabile. A fost distins cu titlul de Artist al Poporului. Actorul Miluță Gheorghiu s-a stins din viata pe 10 decembrie 1971.

Prezentare – Irina Tacu, ghid cultural

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”