Primul website al Cimitirului Eternitatea

Clasat ca monument istoric de importanță națională, Cimitirul Eternitatea din Iaşi conservă istoria unui oraș și a oamenilor săi care au contribuit în mod esențial la devenirea statului român.Clasarea cimitirului Eternitatea ca monument istoric de relevanță națională deschide noi perspective pentru integrarea sa într-un circuit cultural. Promovarea cimitirelor, ca parte fundamentală a moștenirii umanității se înscrie într-o mișcare culturală importantă, susținută financiar de Consiliului European, în ultimii 20 de ani. Ruta europeană a cimitirelor semnificative, care cuprinde 83 de obiective din Spania, Franța, Italia, Suedia și până în Cehia, Polonia, Rusia generează anual peste 5 milioane de vizitatori.

Sâmbătă, 12 septembrie 2020, la ora 16.00, în Cimitirul Eternitatea Iaşi, va avea loc un eveniment necesar şi aşteptat atât pentru comunitatea ieşeană cât şi pentru România – lansarea primul website al Cimitirului Eternitatea dedicat celor mai importante personalităţi înhumate în acest loc (Ion Creangă, George Topârceanu, Mihail Kogălniceanu, Gheoghe Mârzescu, Vasile Pogor, Petre Andrei, Ştefan Procopiu, Otilia Cazimir, Petru Poni şi mulţi, mulţi alţii).

Evenimentul organizat de Societatea de Studii Istorice din România este parte a proiectului “POST-Eternity 144”, co-finananțat de Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.).

La eveniment vor participa Liviu Brătescu, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii, alături de multe alte personalităţi ieşene.

www.eternitycemetery144.ro promovează cimitirul “Eternitatea” ca spațiu cultural important pentru memorializarea trecutului. Este primul website al cimitirului ieșean, al cărui punct central îl reprezintă hartă interactivă în care sunt marcate 50 de monumente funerare importante, care sunt prezentate şi video de către o echipă de specialiști cu diverse specializări. Website-ul integrează și o bază de date despre personalitățile înhumate în cimitirul Eternitatea.


Prin activitățile sale, proiectul „Post Eternity – 144”
recuperează o parte a memoriei cumunității, într-o manieră ușor de accesat, folosind noile instrumente media pentru a semnifica importanța patrimoniului.

Lansarea website-ului WWW.eternitycemetery.ro va fi urmată de un tur ghidat de specialiști pe aleile cimitirului ieșean. Cei interesaţi să participe sunt invitaţi să folosească măştile de protecţie, pentru siguranţa sanitară.

Altă detalii despre proiect

În cadrul proiectului POST-Eternity 144 va fi realizată o expoziție FOTO în Parcul Copou, în colaborare cu Casa Municipală de Cultură „Mihai Ursachi”, care va prezenta cu cele mai frumoase imagini din țintirimul ieșean.

De asemenea, proiectul va integra și două prelegeri destinate elevilor în spațiul neconvențional al cimitirului susținute de profesori prestigioși din învățământul preuniversitar ieșean, denumite “Ora de Istorie” și „Ora de Literatură”. Lecțiile neconvenționale vor fi filmate și editate pentru a fi folosite ca material didactic util, mai ales în contextul pandemiei provocate de coronavirusul COVID 19.

Proiectul “POST-Eternity 144” se va închide cu realizarea unui tur ghidat în cimitirul Eternitatea pe tema “Arta monumentelor funerare”. Cimitirul este un adevărat muzeu în aer liber care relevă evoluția stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori mai mult sau mai putin cunoscuți alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură.

Proiectul “POST- Eternity 144” este continuarea firească a proiectului „Eternity 143”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) în sesiunea II/2019 și ulterior, nominalizat la Premiile AFCN 2019.

ETERNITATEA, ORAŞUL TĂCUT

Într-o zi de duminica, de 4 octombrie, fix la miezul zilei (ora 12) si fix in Parcul Copou, vă asteptăm pe toti să deschidem – impreuna cu Maria Bilasevschi (critic de arta), Aurica Ichim (manager Muzeul Municipal) si Dorin Dobrincu (istoric) – un alt eveniment, zicem noi, frumos.

Expozitia de fotografii semnate de Dana Ceia incearca sa aduca in privirile iesenilor unghiuri si perspective decupate din spatiul care defineste Cimitirul Eternitatea din Iasi ca muzeu in aer liber. Pentru ca, oare cum am putea descrie cel mai bine cimtirul Eternitatea? Un spatiu al mortii care celebreaza viata? Un amfiteatru in care ni se preda in tacere istoria artei? O carte in care ii regasim pe marii scriitori carea ne-au marcat copilaria si adolescenta? Sau poate un spatiu muzeal care ne indeamna la visare si meditatie? Toate acestea, fireste, dar mai presus de toate, cimitirul este depozitarul identitatii noastre, un spatiu care ne vorbeste in felul sau, sintetic, despre viata si dorintele celor care au trait in acest oras, despre societatea si istoria Iasului. Topografia sa prezerva ceva din ordinea acestei lumi, cu egalitatea sa aparenta, marile familii nobiliare, clericii, reprezentantii burgheziei, intelectualii si artistii, eroii si nu in ultimul rand, oamenii obisnuiti, cetatenii urbei.
Evenimentul este parte a proiectului POST ETERNITY 144, proiect realizat de catre Societatea de Studii Istorice din Romania, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Expozitia de fotografie are ca partener Casa de Cultură „M. Ursachi„ Iasi.
Va asteptam!

 

CUM A FOST LA VERNISAJUL EXPOZIŢIEI ETERNITATEA, ORAŞUL TĂCUT 

 

ETERNITATEA, ORAŞUL TĂCUT

FOTOGRAFII

 

 

“Printre îngeri” – tur ghidat în cimitirul Eternitatea

Duminică, 1 noiembrie 2020, ora 12.00, Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.) organizează evenimentul de închidere a proiectului “Post-Eternity 144”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), printr-un tur ghidat în cimitirul “Eternitatea”, pe tema „Arta monumentelor funerare” împreună cu dr. Maria Bilașevschi, critic de artă. Invitat special – profesorul sculptor Dan Covătaru.
„Statuile sunt ocazii ale meditației”, spunea Constantin Brâncuși. Capelele, busturile, obeliscurile, statuile care împodobesc cimitirul Eternitatea alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură care ne oferă o radiografie culturală și socială a orașului Iași și ne invită la reflecție. Cimitirul este un muzeu în aer liber care relevă evolutia stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească în ultimii 150 de ani, de la neoclassic la baroc sau neogotic flamboiant. În timpul primului deceniu de existență a cimitirului Eternitatea, majoritatea monumentele funerare au fost executate în țară, dar de meşteri străini: Salvador Scutari, Fritz Fairing, Giovani Franzzoni, I. Placa. Astăzi, în timpurile noastre, sculptorul ieșean Dan Covătaru continuă tradiția.
Scopul proiectului „Post-Eternity 144” este de a pune în valoare cimitirul „Eternitatea” ca spațiu cultural autentic, care reflectă istoria vechii capitale a Moldovei.
Vă așteptăm duminică, 1 noiembrie, ora 12.00, la intrarea din cimitirul „Eternitatea”.
Intrarea este liberă!
Dorim să desfășurăm turul ghidat în condiții de securitate sanitară, deci nu vă uitați măștile acasă.