Localizare mormânt – parcela 2/I, rând 3, loc 7

Ana CONTA - KERNBACH

1866 - 1921
Poetă. Publicistă. Pedagog.

Poetă. Publicistă. Pedagog.

Prima femeie absolventă a unei universități, profesoară de pedagogie la Școala Normală din Iași, poetă și publicistă, militantă feministă. După studii secundare la Institutul „Humpel” din Iași, pe care-l absolvă în 1888, urmează Facultatea de Litere și Filosofie a Universității ieșene, precum și nou înființata Școală Normală Superioară, de pe lângă această universitate, pe care o absolvă în 1893. De asemenea, face o un stagiu la Paris, unde audiază cursuri la Sorbona și la College de France, mai cu seamă de filosofie și pedagogie.
La întoarcerea în țară, este numită profesoară de pedagogie la Școală Normală de învățătoare și face mai multe călătorii pentru a studia, la cererea Ministerului Cultelor și Instrucțiunii, sistemele de învățământ din Franța și Germania. Publică poezii și lucrării de pedagogie. A fost soția poetului Gheorghe Kernbach, cunoscu și drept „Gheorghe din Moldova”.

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”