Localizare mormânt – parcela 5/I, rând 7, loc 9

Mihai CONSTANTINEANU

 (1894 –1993)
Biolog. Profesor universitar.

Savantul recunoscut mondial în studiul insectelor

Profesorul universității ieșene Mihai Constantineanu și-a dedicat viața studiului insectelor. A clasificat și descris peste 5000 de specii, dintre care 50 le-a descoperit în timpul incursiunilor pe teren. A publicat 14 monografii în diferite edituri din ţară şi străinătate şi peste 150 de lucrări ştiinţifice, care au stat la baza cercetărilor din domeniul Entomologiei din întreaga lume. Cel mai mare ihneumonologist din lume, Henry Townes din Statele Unite ale Americii, a scris profesorului Mihai Constantineanu „Munca ta – Monografia asupra ihneumonidelor din România – este un lucrare splendidă, care va servi ca model pentru o lungă perioadă de timp în viitor”, acesta remarcă se referă la primul său volum. În ceea ce privește al doilea volum,  el a scris: „Este un lucru magnific, care va face mai ușoară identificarea speciilor europene”. Mihai Constntineanu a fondat școala modernă de Entomologie de la Universitatea din Iaşi.

După absolvirea școlii primare în satul natal, Mihai Constntinenau și-a continuat studiile la Liceul „August Treboniu Laurian” din Botoșani, iar după un an (în 1909) a fost transferat la seminarul „Veniamin Costachi” din Iași. La acest seminar a avut ca profesori, printre alții, pe renumitul entomolog George Fințescu, precum și pe Iorgu Iordan, care i-au dezvoltat pasiunea pentru natură și insecte. Din 1918, tânărul urmează cursurile Facultății de Științe, Secția de Științe Naturale a Universității din Iași, unde a audiat cursurilor unor mari personalități din domeniul Biologiei – Ioan Borcea, Ion Simionescu, Paul Bujor, Ion Scriban. În 1924 urmează cursurile de specializare în studiul ihneumonidelor, la Viena, la Muzeul de Istorie Naturală și la Stația de Protecție a Plantelor, sub conducerea lui Bruno Wahl. El și-a continuat specializarea între 1927-1929 la Institutul de Zoologie din Berlin. Pe lângă studiul familiei ihneumonidelor, el a fost interesat și de anumite aspecte referitoare la insecte dăunătoare. A studiat structura ocelilor la insecte în laboratorul marelui histolog R. Hesse, în Berlin. A absolvit în 1929 cursurile Universității „Fridrich Wilhelm” din Berlin. A făcut stagii de specializare în Franța, Italia și Germania.

Din 1923, Mihai Constantineanu a intrat în corpul didactic al Universității ieșene, parcurgând întreaga ierarhie universitară. În perioada 1948-1950 a fost profesor la Facultatea de Agronomie a Institutului Agronomic din Iași și apoi decan (1950-1951). Între anii 1950-1964 a predat la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ocupând poziția de șef de catedră.

Activitatea sa de cercetare a fost orientată asupra cunoașterii insectelor entomofage, mai precis a familiei Ichneumonidae, care a avut o importanță majoră în controlul biologic al insectelor dăunătoare. Lucrarea sa „Der Aufbau der Sehorgane bei den in Süsswaser lebenden Dipterenlarven und bei Puppen und Imagines von Culex” a fost teza sa de doctorat și a fost publicată în Germania. Studiul ihneumonidelor este o lucrare monumentală, Mihai Contantineanu publicând peste 6.000 de pagini, în care sunt prezentate peste 5.000 de specii, dintre care 50 de specii noi, și a descris peste 500 de specii, 15 genuri și două subfamilii noi pentru fauna țării noastre. Din cele aproape 200 de lucrări publicate, mai mult de 150 sunt atribuite studiului ihneumonidelor. Cele patru volume monografice, publicate în „Fauna României”, o serie a Editurii Academiei Române sunt de o importanță deosebită. Alte trei monografii, care acoperă peste 1.200 de pagini dactilografiate, au fost predate pentru a fi publicate în aceeași serie „Fauna României”. Pentru primele două volume, el a fost distins cu Premiul Academiei „Emil Racoviță”. Aprecierile înalte a specialiștilor din întreaga lume atestă calitatea și importanța muncii științifice a profesorului Mihai Constantineanu.

Profesorul Mihai Constantineanu a colectat cu pasiune himenoptere din toate provinciile țării noastre și a reușit să facă una dintre cele mai mari colecții de ihneumonide din Europa, cu peste 300.000 de exemplare, care aparțin la peste 5.000 de taxoni. Un loc aparte a cercetărilor sale a fost ocupat de studiul histologic a ocelilor dipterelor, realizat în laboratorul lui R. Hesse din Berlin. Rezultatele asupra structurii ocelilor dipterelor a avut un mare ecou în specialiștii din întreaga lume și au fost citate în toate tratatele mari de zoologie și entomologie.

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”