Matematician. Profesor universitar. Membru corespondent al Academiei Române

Constantin CLIMESCU

1844 - 1926
Matematician. Profesor universitar. Membru corespondent al Academiei Române

Matematicianul Constantin Climescu s-a născut pe 20 noiembrie 1844 în Bacău. După studii secundare la Academia Mihăileană, urmează cursurile Facultății de Științe al Universității din Iași. În 1868, alături de Ștefan Vârgolici, este acceptat ca „elev externe” (bursier al statului roman) la Ecole Normale Supérieure din Paris. Aici face studii de fizică și matematică și rămâne până în 1860. Paralel obține licența în matematici speciale la Sorbona.
La întoarcerea în țară este numit, în septembrie 1871, profesor la Catedra de Geometrie Analitică și Trigonometrie Sferică a Facultății de Științe de la Universitatea din Iași. Va funcționa în această poziție până în 1909. A ocupa mai multe poziții administrative în cadrul Universității : decan al Facultății de Științe și rector pentru mai multe mandate (1901-1907).
În 1883 fondează revista de popularizare științifică și cultură matematică „Recreații științifice”. Aici a publicat numeroase articole de matematică. A publicat unul din primele cursuri universitate de „Geometrie analitică. Secțiuni conice”. Alte lucrări: Algebră (1872); Aritmetică raţională (1896); Un vechi manuscript de aritmetică (1915). Este autor a mai multor manuale pentru elevii din ciclurile gimnaziale și secundare: Algebră (1887) pentru licee și candidați la bacalaureat, Curs de aritmetică rațională (1890) pentru licee, Geometrie elementară (1891) pentru cursul secundar, Geometrie analitică (1898).
În 1892 este ales membru corespondent al Academiei Române. De asemenea, a fost implicat în activitatea politică, fiind ales deputat de Bacău în 1884 și senator de Bacău în 1889 și 1910

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”