Localizare mormânt - parcela 15/I, rând 5, loc 1

Vasile BURLĂ

(1840 - 1905)
Filolog. Profesor.

Membru important al Junimii și colaborator activ la Revista „Convorbiri Literare”, Vasile Burlă era denumit filologul. A predat limbile latină și greacă la Liceul Național și a fost director, timp de 13 ani, la Institutul Humpel, respectiv Liceul Internat. Apreciat de elevi și colegi, Vasile Burlă a fost profesorul istoricului Nicolae Iorga și a scriitorului Mihail Sadoveanu.

A publicat numeroase manuale foarte valoroase – Gramatica limbii grecești clasice, Carte de exerciții latine și studii lingvistice în mai multe reviste.

Contemporanii îl descriau ca fiind un excelent profesor, un om generos și un bărbat foarte elegant. A fost pentru câțiva ani soțul poetesei Matilda Cugler-Poni, de care ulterior a divorțat.

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”