Localizare mormânt – Parcela 21/I, rând 1, loc 13

Nicolae Andriescu BOGDAN

(1858 – 1939)
Istoriograf. Publicist.

Nicolai Andriescu-Bogdan, cunoscut sub pseudonimul N. A. Bogdan, s-a născut la 10 mai 1858 la Iaşi şi a decedat la 17 aprilie 1939 în acelaşi oraş. Originar dintr-o veche familie boierească, N. A. Bogdan a fost fiul lui Gheorghe Bogdan şi a Irenei Andriescu, fiica preotului de la biserica Bârnova de lângă Iaşi. În perioada 1878-1879 a lucrat ca publicist. Între anii 1875-1876 a redactat o revistă lunară, intitulată „Scrieri amuzante”. În această perioadă, a publicat în gazetele „Femeia română” şi „Telegraful” din Bucureşti şi în publicaţiile ieşene „Steaua României” şi „Zimbrul”(1879). Între anii 1878-1881 a lucrat ca „secretar al Corpului de Portărei al Curţii de Apel din Iaşi”. Începând din 1879 şi până în 1882, N. A. Bogdan a urmat cursurile Conservatorului de Muzică şi Declamaţiuni, absolvite cu premiul I. Începând din 1881, a fost angajat al Tetrului Naţional din Iaşi, atunci cu sediul în Copou. În anii următori a îndeplinit funcţia de stenograf la Consiliul Permanent al Judeţului Iaşi (1891-1893), ofiţer al Stării Civile la Primăria Iaşi, secretar general al Primăriei şi prim-ajutor de primar.

A publicat nenumărate articole în ziarele timpului, versuri, epigrame, satire, nuvele şi monografii istorice. Una dintre acestea „Monografia Universităţii din Iaşi”, 1860-1905, a fost premiată cu Medalia de Aur. Însă, monografia istorică a oraşului Iaşi „Oraşul Iaşi-Monografie istorică şi socială ilustrată”, apărută în 1904,constituie opera fundamentală a lui N. A. Bogdan. Aceasta a fost reditată de autor într-o formă îndreptată şi adăugită în 1915.

Pentru activitatea publicistică impresionantă N. A. Bogdan a fost decorat cu diverse ordine şi medalii, între care amintim: Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler, acordat de regele Ferdinand I, în 1922, şi Ordinul „Oficier d’Instruction Publique”.

Prezentare – conf. dr. Ovidiu Buruiană, Universitatea Al.I.Cuza

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”