Localizare mormânt - parcela 15/I, monument nefinalizat

Sabin BĂLAȘA

(1932 - 2008)
Pictor. Regizor de film.

Pictorul și Eternitatea Albastră

Sabin Bălaşa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi cei mai bine cotaţi artişti români contemporani. Născut în 1932 la Dobriceni (Oltenia), absolvent al Institutului de Arte “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, cu multiple burse de studiu în Italia, artistul a trecut în nefiintă în 2008 la Bucureşti. Una dintre ultimele sale dorinţe a fost să fie înmormântat la Iaşi, oraş care i-a deschis drumul înspre recunoaşterea sa ca artist de prestigiu internaţional, în cimitirul Eternitatea. Legătura de suflet cu oraşul Iaşi s-a produs în perioada anilor ’70, atunci când a începutul ineditul proiect “Sala Paşilor Pierduţi” (o lucrare murală ce acoperă aproximativ 300mp din clădirea principală a Universităţii „Al. I. Cuza”, începută parţial în 1969, continuată în anii 1977-1979). Cele 19 picturi murale pot fi citi asemenea unei poveşti, o saga a poporului român  (balada Mioriţa, mitul Meşterului Manole, legenda Dochiei, transpusă în personaje mitologice (Venus, Promoteu), proiectată într-un univers fără limite în care predomină albastrul abisal. Cu acest proiect ambiţios, riscant într-o perioadă în care dezgheţarea culturii se petrecea lent iar comanda de stat încă mai cuprindea şi impunea elemente proletcultiste în pictură,  Sabin Bălaşa şi-a început cariera internaţională. La mai bine de 30 de ani de finalizarea Sălii Paşilor Pierduţi, Sabin Bălaşa, deja un nume pe simezele internaţionale, cu lucrări tranzacţionate pe sume ce cuprindeau peste 5 zerouri în valută, a revenit la Iaşi pentru a finaliza povestea, în 2002, în Aula Magna a Universităţii, cu o poveste de iubire, fireşte, picturală. “Galaxia Iubirii”, pe liniile romantismului eminescian,  a fost recunoscută de critica de specialitate a fi una dintre cele mai bune creaţii ale artistului din întreaga sa operă. Pictorul “inorogilor” si al făpturilor cosmice, un artist ce a trăit întotdeauna în lumea noastră dar şi într-o frumoasă poveste în care universul ne primea pe noi toţi, privitori ai lucrărilor sale. (Maria Bilașevschi)

Seria de articole “143 pentru eternitate” face parte din proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în colaborare cu Asociația Culturală “AltIași”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”